4 “κρυφά” σημάδια που υποδηλώνουν προβλήματα όρασης στα παιδιά

Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει, οι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά. Μια από τις πιο σημαντικές αλλά συχνά παραλειπόμενες ανάγκες είναι η υγιής όραση.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο, έτσι αλλάζουν και τα μάτια και εξελίσσεται  η  όρασή τους. Το σχολείο απαιτεί έντονη οπτική συμμετοχή, είτε τα παιδιά βρίσκονται στην τάξη είτε μαθαίνουν από το σπίτι. Η μάθηση μπορεί να περιλαμβάνει ανάγνωση, γραφή, ηλεκτρονικό υπολογιστή και εργασία με πίνακα κιμωλίας/έξυπνο πίνακα. Ακόμα και η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός γενικότερα χρειάζονται καλή όραση. Εάν τα μάτια δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις, το παιδί μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο και να έχει πρόβλημα συγκέντρωσης και μάθησης.

Μερικές φορές οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν εάν το παιδί τους έχει κάποιο πρόβλημα όρασης, διότι το παιδί μπορεί να παραπονεθεί ότι κάποια πράγματα του φαίνονται θολά ή να κρατάει το βιβλίο του πολύ κοντά στο πρόσωπό του.

Υπάρχουν όμως και μερικά λιγότερο εμφανή σημάδια που οι γονείς μπορεί να μην τα αντιλαμβάνονται και να τα παραβλέπουν.

  1. Ελλειμματική προσοχή

Το παιδί σας μπορεί να φαίνεται ότι χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον του για παιχνίδια, εργασία, διάβασμα ή άλλες μακροχρόνιες δραστηριότητες.

  • Χάνουν τη σειρά που διαβάζουν

Καθώς το παιδί διαβάζει (δυνατά ή αθόρυβα), μπορεί να έχει δυσκολία στην όραση και να μην μπορεί να παρακολουθήσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται στη σελίδα.

  • Αποφυγή ανάγνωσης και άλλων κοντινών δραστηριοτήτων

Το παιδί μπορεί να αποφεύγει να διαβάσει, να ζωγραφίσει, να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πράγματα που χρειάζονται κοντινή εστίαση.

  • Στρέφουν το κεφάλι τους στο πλάι

Ένα παιδί μπορεί να γυρνάει το κεφάλι του στο πλάι όταν κοιτάζει κάτι μπροστά του. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαθλαστικού σφάλματος (αστιγματισμού). Το γύρισμα του κεφαλιού βοηθάει το παιδί να δει καλύτερα.

Οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί

Η επιτυχία στο σχολείο συνδέεται άμεσα με την υγεία των ματιών, οπότε τα παιδιά χρειάζονται τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους. Όσο νωρίτερα γίνει η θεραπεία, τόσο καλύτερα θα είναι το παιδί – εντός και εκτός σχολείου. Εάν το παιδί εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, τότε μπορεί να έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Τα προβλήματα όρασης δεν προκαλούν μαθησιακές δυσκολίες και πρέπει να γίνεται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος πριν γίνει παραπομπή για διερεύνηση μαθησιακής δυσκολίας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την όραση του παιδιού σας, απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΑΝΤΙΘΕΣΗ