Ξηροφθαλμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη και οι μεγάλες αλλαγές που επιφέρει στον οργανισμό της γυναίκας ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και στους οφθαλμούς. Το τσούξιμο, η αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια, σε συνδυασμό με έντονη ενόχληση είναι ενδείξεις ξηροφθαλμίας. Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού είναι μια κατάσταση που προκαλείται από έλλειψη ενυδάτωσης και μειωμένης λίπανσης στα μάτια και συχνά εμφανίζεται σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, συνήθως επιδεινώνεται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης λόγω μαζικών ορμονικών αλλαγών.

Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τα δάκρυα;Οι αλλαγές ορμονών μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα των δακρύων. Οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν αύξηση της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγή των μεϊβομιανών αδένων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μεϊβομιανοί αδένες εντοπίζονται κατά μήκος του άνω και κάτω βλεφάρου. Η λειτουργία των μεϊβομιανών αδένων είναι να εκκρίνουν ένα λιπαντικό “λαδάκι” στα δάκρυα για να αποφευχθεί η εξάτμιση της δακρυικής στιβάδας. Μπορεί να έχετε πολλά δάκρυα αλλά να εξατμίζονται πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ασταθή δακρυική στιβάδα, θολή όραση και ξηροφθαλμία.

Τα ξηρά μάτια μπορεί να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ακόμη να παραμείνουν για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό. Οι μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν τα βρέφη τους μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κάποια συμπτώματα ξηροφθαλμίας λόγω κάποιων ορμονικών αλλαγών, των ίδιων που συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν έως και δύο μήνες μετά τη διακοπή της γαλουχίας.

Πώς να ανακουφίσεις τα ξηρά μάτια;

Εάν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες του συνδρόμου ξηροφθαλμίας, ίσως θελήσετε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει τρόπους για τη θεραπεία του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία της εγκύου ή του εμβρύου. 

  • Τεχνητά δάκρυα: Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την ταλαιπωρία που προκαλείται από την ξηροφθαλμία και είναι ασφαλή στη χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Τα τεχνητά δάκρυα διατίθενται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους. Ένας τύπος που μπορεί να είναι πιο χρήσιμος είναι αυτός που αντικαθιστά μέρος της λιπιδικής στιβάδας στα δάκρυα.
  • Θερμές κομπρέσες: Οι θερμές κομπρέσες στα μάτια μπορούν να ανοίξουν και να ενεργοποιήσουν τους μεϊβομιανούς αδένες ώστε να επαναλειτουργήσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αδένες ξεκινούν ξανά να εκκρίνουν το λάδι για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκαλεί η ξηροφθαλμία.
  • Απόφραξη δακρυικών πόρων: Η απόφραξη είναι μια ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται όταν οι δακρυικοί πόροι (μικρά ανοίγματα στην έσω γωνία του άνω και κάτω βλεφάρου, που εκκρίνουν τα δάκρυα) είναι μπλοκαρισμένοι. Το μπλοκάρισμα των πόρων αυξάνει τον αριθμό των παραγόμενων δακρύων, μειώνοντας όμως τον αριθμό των δακρύων που αποστραγγίζονται από το μάτι. Σκεφτείτε το σαν ένα βουλωμένο νεροχύτη που η βρύση συνεχίζει τα τρέχει ασταμάτητα.

Η διαδικασία της απόφραξης είναι απόλυτα ασφαλής και για εγκύους.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΑΝΤΙΘΕΣΗ